Starting woes

Tips and help requests for your cars mechanics. points gaps, timming settings all those sorts of things

Re: Starting woes

Postby dasonba » Mon Jun 29, 2020 1:10 pm

Hi All.

I hope it is ok to pick up on this thread, but it sounds like the identical problem I am having on my 1256 HC with Zenith 301Z.

The car was running fine, then I left it over winter, and now wont start. The symptoms sound the same as Ollie's. It turns over fine, the momentarily fires but immediately dies. It has a new battery, coil, ignition module, dizzy cap, plugs (checked gaps), leads. I've now also fitted a new electronic fuel pump (replacing mechanical), stripped & rebuilt carb (twice) with new jets (main & idler), cleaned galleries with compressed air, so am completely at a loss.

I can see the accelerator pump injecting fuel, but if I disconnect then there is no hint of firing which surprised me. I set the new idler jet by screwing it down onto the stop then backing off 3/4 turn. I this a good place to start?

I have checked spark strength at each plug, rotor arm position at TDC, order of leads, etc. Tried backing out timing, & advancing it, but still the same.

I still think it is fuelling (oh, I pumped through with new fuel as well), but I know very little about Zeniths so not sure what to try next.

Any thoughts would be much appreciated.

Thanks, Elliot
dasonba
De Luxe Viva
De Luxe Viva
 
Posts: 2
Joined: Sun Jun 28, 2020 4:33 pm
Location: Northants

Re: Starting woes

Postby Fred Dukes » Mon Jun 29, 2020 2:09 pm

When you checked sparks were you winding it on the starter? This may require you to put mechanical points back in the dizzy - - put a plug in the lead that goes from the coil to the dizzy cap - make sure the point are in the closed position - turn on the ignition and flick the points open with a pencil or knitting needle ( something insulted) and see if you still have a spark - if no spark then suspect your ignition s/w or the wiring involved.
If the spark is ok make sure you petrol is a good flow from the tank by disconnecting the pipe from the carb and temp pumping into a container.
If flow is good check that the needle valve into the float chamber is not sticking and that the float moves freely
check that the float cuts off at the right Hight - info in Haynes manual.
If all that is ok drop some fuel in the air intake.
A few thoughts - you did ask :roll:
CHAIRMAN and general dogs body
User avatar
Fred Dukes
Club Chairman
 
Posts: 6629
Joined: Sun Oct 30, 2005 10:13 am
Location: Newport, Shropshire

Re: Starting woes

Postby dasonba » Mon Jun 29, 2020 6:48 pm

Many thanks Fred.

I will look into your suggestions.

Much appreciated.

Elliot
dasonba
De Luxe Viva
De Luxe Viva
 
Posts: 2
Joined: Sun Jun 28, 2020 4:33 pm
Location: Northants

Previous

Return to Mechanical

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests

cron